Wonen

Hoe maak je een slim huis hack-proof

Je hebt vast wel eens van de term ‘slim huis’ of in het engels ‘smart home’ gehoord. Een slim huis is een huis dat de allernieuwste elektronische technologieën en automatisering gebruikt, om zo een groot aantal verschillende aspecten van het huis te besturen of te automatiseren. Het bouwen van een slim huis vereist enkele basisgedachten over het ontwerp en de technologie ervan. En het vereist natuurlijk een prima beveiliging. Alles wat met een netwerk of draadloze technologie is verbonden, kan gehackt worden. Dus is het het beste om adequate voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat is hacken?

Hacken is een term die wordt gebruikt om een inbreuk op jouw computersysteem door een niet-geautoriseerde bron te beschrijven. Een hacker probeert dan doorgaans toegang tot informatie op je computer te krijgen of deze onder controle te krijgen.

Eén van de nadelen van een slim huis is, dat je meer computergestuurde apparaten hebt. Wat automatisch betekent dat er meer dingen zijn waar een hacker controle over kan krijgen. Of waar het informatie van kan krijgen.

Hoe jij hackers tegen kunt houden

Er zijn gelukkig enkele snelle en gemakkelijke dingen die jij kunt doen. Om dit minder zichtbare, met het internet verbonden, deel van jouw huis te beveiligen.

Blijf up-to-date

Eén van de gemakkelijkste manieren voor hackers om schade aan jouw internet thuis aan te richten, is er via jouw router een toegang toe krijgen. Via deze router kunnen de hackers vervolgens tot alle smart home apparaten toegang krijgen die met het internet verbonden zijn. Zorg er daarom voor dat jij regelmatig de mogelijke software-updates voor jouw router en de daaraan verbonden apparaten controleert. Om zo deze kwetsbaarheden zo steeds bij te werken. Als dit alles up-to-date is, en de beveiliging zo dus ook sterker is, dan zullen de potentiële hackers eerder ergens anders heen gaan. 

Houd je wachtwoord geheim

Het klinkt ongelooflijk, maar het is waar. Vreemd genoeg is één van de meest voorkomende manieren waarop slechteriken het WiFi netwerk van anderen hacken, simpelweg door door het raam naar de router te kijken en het wachtwoord van de achterkant van het apparaat af te lezen!

Gebruik jij nog steeds de originele naam en het wachtwoord die bij jouw router zijn geleverd? Verander deze! je maakt het op deze wijze dan al een stukje moeilijker voor de meeste casual hackers. Onthoud daarnaast goed dat het hebben van een zwak wachtwoord voor je netwerk thuis, hetzelfde is als jouw voordeur open laten staan! Zorg er daarom voor dat je altijd een moeilijk te raden wachtwoord gebruikt. Een wachtwoord die het liefst regelmatig gewijzigd wordt.

Schakel apparaten uit die je niet gebruikt

Als jij jouw WiFi babyfoon de hele dag aan laat staan, dus ook als jij niet thuis bent, dan verspil je niet alleen energie in de standby stand, maar geef je potentiële hackers ook meer tijd om ermee te verbinden en haar beveiligingsfuncties aan te vallen.

Zorg voor een optimale beveiliging

Behandel de met het internet verbonden deel van jouw huis dus net zoals de fysieke delen van je woning. Beveilig het daarom optimaal, controleer het regelmatig en zorg ervoor dat het altijd up-to-date is. Om het de mogelijke hackers zo zo moeilijk mogelijk te maken.

 

Ook interessant ..