Wonen

Wat zijn de voordelen van een smart home?

Er zijn veel voordelen aan een smart home verbonden. De integratie van slimme technologie in woningen is op zich zonder meer al fascinerend te noemen. Door het feit dat ze als onderdeel van een luxueuze levensstijl worden beschouwd, heeft dit al deze slimme huizen zowel populair als betaalbaar gemaakt. Het doet dit door van verschillende op het internet aangesloten gadgets en virtuele assistenten gebruik te maken. Als onderdeel van de Internet of Things (IoT), Laten we hieronder daarom eens naar enkele belangrijke voordelen kijken. 

Het verhoogt de veiligheid

Het is verbazingwekkend wat een bewegingsdetector tegenwoordig kan doen. Van het aanzetten van de buitenverlichting en het opnemen van een video, tot het waarschuwen voor een indringer. Met een smart home beveiligingssysteem kun je immers via een deurbel camera videobeelden opnemen en alle lichten in de gang en woonkamer aan laten gaan. Waardoor het lijkt alsof jij thuis bent. Je kunt, als je dat wilt, zelfs een slimme luidspreker het geluid van blaffende honden laten afspelen.

Het gebruik van commando’s is handig

Al deze slimme apparaten worden door jouw smartphone bestuurd. Wat betekent dat jij dit smart home systeem simpel overal naar wens kunt aanpassen. Het maakt daarbij dus niet uit of je van huis bent of gewoon lekker op de bank wilt blijven zitten. Veel van deze smart home gadgets worden ook aan stemassistenten gekoppeld. Zoals Amazon Alexa, Google Home of Apple Siri. Als je dan over een compatible smart home hub of speaker beschikt, dan heb jij je mobiele telefoon niet eens meer nodig. Vertel het nu gewoon een commando en de bijbehorende handeling zal het uitvoeren.

Het zorgt zo voor meer controle

Omdat smart home producten met smartphone apps verbinding maken, heb je veelal uitgebreide rapporten en bedieningselementen binnen handbereik. Dat is iets waartoe je anders wellicht geen toegang zou hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een push melding ontvangen wanneer iemand de slimme thermostaat handmatig aanpast. Of je kunt nu iedere huisbewoner zijn of haar eigen huisbeveiliging of smart lock pincode geven. Je kunt met een slimme thermostaat ook zien hoe jouw energieverbruik in de loop van de tijd is veranderd. Of met een slimme luchtreiniger de veranderingen in de luchtkwaliteit binnenshuis bekijken.

Het creëert een uitnodigende omgeving

Sommige mensen gebruiken de smart home technologie om tv programma’s op te nemen of muziek door het hele huis af te spelen. Alle verbonden apparaten kunnen bovendien helpen een comfortabele sfeer te creëren. Ze bieden een intelligente en aanpasbare verlichting, sound en temperatuur. Wat allemaal bijdraagt tot het creëren van een uitnodigende omgeving. Het beste van dit alles is dat je meerdere routines kunt instellen. Dit is allemaal aan jou om naar wens in te regelen.

Het kan energie besparen

Tot slot ondersteunen veel van deze slimme gadgets een groen leven. Ze besparen bijvoorbeeld energie door op geplande tijden of als reactie op omgevingsfactoren in en uit te schakelen. Hierdoor zal je energierekening in de loop van de tijd zakken.

Eén van de handige manieren waarop een slimme thermostaat haar magie laat werken, is bijvoorbeeld via een aanwezigheidssensor. Als deze thermostaat opmerkt dat jij niet thuis bent, of je niet in een bepaalde kamer of zone bevindt, dan gaat het automatisch in de energiebesparende stand.

Het maakt je leven gemakkelijker

Slimme huizen zijn speciaal ontworpen om jouw leven gemakkelijker te maken. Je kunt al jouw smart home apparaten ook bedienen wanneer jij op pad bent. Inplannen dat ze op bepaalde tijden in- of uitgeschakeld worden om zo energie te besparen. En voor extra veiligheid meldingen verzenden over alles wat er bij jou thuis gebeurt.

Ook interessant ..