De manier waarop we bouwen verandert. Papieren tekeningen, schetsen en ontwerpplannen maken nu volop plaats voor drones, 3D modellen en een nieuwe interactieve ervaring genaamd augmented reality. Augmented reality, of kortweg AR, is nu één van de spraakmakendste technologische trends in de bouw.
Augmented reality is een technologie die een door een computer gegenereerd beeld in de echte wereld plaatst. Hoewel deze technologie al jaren in videogames gebruikt wordt, maakt deze ‘verbeterde’ ervaring ook furore in de bouw. En zo dus ook bij het uitvoeren van renovaties.
Voor een product visualisatie
Het gebruik van augmented reality is al een aantal jaren een interessant hulpmiddel bij de inrichting van een interieur. Maar het werd pas echt een grote hit toen de Zweedse meubelgigant IKEA in 2017 de IKEA Place smartphone app lanceerde. Binnen enkele seconden konden de klanten nu een idee krijgen van hoe al die meubels in hun gekozen omgeving eruit zouden zien en functioneren. Iets dat zonder de hulp van AR niet gemakkelijk voor te stellen is. Veel interieurbedrijven hebben dit voorbeeld sindsdien gevolgd.
Voor directe metingen van elke ruimte
Maar een 3D visualisatie is niet de enige manier waarop AR verbeteringen mogelijk maakt. Het biedt immers ook de tools die iemand nodig heeft om hun ruimte op te meten. De AirMeasure app (iOS & Android) is daar een goed voorbeeld van. Waarbij er AR wordt gebruikt om een virtueel meetlint te maken, dat via de smartphone camera lenzen door ruimtes bewogen kan worden.
Gebruikers van deze AR app kunnen ook virtuele kubussen rond objecten plaatsen om zo 3D dimensies te creëren. Plus loopafstanden door interieurruimtes meten en nauwkeurige metingen voor onder meer tv’s of meubilair verrichten. Dit bespaart veel tijd en zorgt voor meer nauwkeurigheid. Waardoor huiseigenaren al hun nieuwe meubels of layout veranderingen realistisch in kaart kunnen brengen.
Daarnaast stellen apps zoals Amikasa (iOS & Windows) jou in staat om een virtuele rondleiding door een 3D ontwerp te maken. Om zo een idee te krijgen van hoe alles in elkaar past. Dit terwijl de RoomScan Pro app voor de Apple iPad automatisch kamers scant en werkbare plattegronden genereert.
Voor een creatieve benadering
In de handen van professionele ontwerpers zullen apps zoals RoomSketcher (Windows, Mac, iPad en Android tablet) de functies van geavanceerde CAD software pakketten met de eenvoud van smartphone apps combineren. (Meer over wat een CAD tekening is, vind je in een andere blog.)
Dit terwijl Roomle (web, iOS & Android) nog een stapje verder gaat door haar AR tools te gebruiken om de afmetingen van ruimtes automatisch in kaart te brengen. Het kan professionals zo in weinig tijd en met een minimale moeite helpen bij het maken van gedetailleerde plattegronden.
Augmented reality is één van de snelst groeiende technologieën die er is. Het is bovendien een technologie die door iedereen gebruikt kan worden. Dat komt vooral omdat je met enkel jouw smartphone je interieurruimte opnieuw kunt visualiseren en ontwerpen. Zodat je voordat je het koopt al kunt zien hoe de nieuwe verf, decoratie en meubels er in jouw te renoveren huis of bedrijf uit zal zien.