Tools

Wat is een CAD tekening?

CAD (Computer Aided Design) is het gebruik van computersoftware om een product te ontwerpen en documenteren. Het is een proces waarmee computergebruikers een verscheidenheid aan producten en geometrische vormen op het scherm kunnen ontwerpen in plaats van deze met de hand te creëren. Dit geeft zo een uiterst gedetailleerde digitale beschrijving van elk onderdeel.

Met behulp van CAD software kan je eenvoudig een object samenstellen en wijzigen. Om zo te bepalen hoe het er uiteindelijk uit zal zien en kan functioneren nadat het gebouwd is. CAD tekeningen bevatten vaak een door de computer gegenereerde visie van het ontwerp, evenals de afmetingen, processen en materialen.

Twee- of driedimensionaal

Al deze tekeningen kunnen tweedimensionaal (2D) of driedimensionaal (3D) zijn. Wanneer een object met behulp van CAD software in 3D wordt getekend, dan wordt dit proces vaak ‘rendering’ of modellering genoemd. Terwijl een 2D ontwerp vaak ‘drafting’ wordt genoemd.

CAD software heeft veel toepassingen

CAD tekeningen worden veelvuldig in een groot aantal industriële en productie toepassingen gebruikt. Het wordt ook veel in de kunst en grafische ontwerpen toegepast. Het geeft deze ontwerpers zo veel meer flexibiliteit dan bij het gebruik van andere media.

Deze computer gegenereerde tekeningen worden bovendien gebruikt bij het ontwerpen van auto’s, in de ruimtevaart en bij de ontwikkeling van andere tech producten. Veel speciale effecten die in blockbuster films en in tv-series worden gebruikt, zijn op computeranimatie gebaseerd. Die ook met CAD software wordt gegenereerd. CAD tekeningen zijn ten slotte natuurlijk een cruciaal onderdeel van de constructie- en bouwwereld.

CAD software en training

Omdat CAD de creativiteit van ontwerpers aanmoedigt en de productiviteit versnelt, wordt het steeds nuttiger als een belangrijk visueel hulpmiddel. Dit allemaal nog voordat een fabricageproces daadwerkelijk geïmplementeerd wordt. Dat is ook één van de belangrijkste redenen waarom CAD trainingen steeds belangrijker worden.

De meeste CAD software is enkel op Windows of Linux besturingssystemen te gebruiken. Voor zeer complexe CAD tekeningen is er mogelijk een behoorlijk krachtige computer met een geavanceerde grafische kaart en veel RAM geheugen nodig. De eenvoudigere tekeningen kunnen op vrijwel elke standaard computer gemaakt worden. Deze CAD software wordt veelal met een traditionele muis bediend. Hoewel sommige professionele ontwerpers deze bewerking met een digitale pen of tekentablet aanvullen.

De verschillende soorten CAD software

Zoals hierboven werd aangegeven is er 2D en 3D CAD software. Waarbij de 3D CAD software nog verder in de volgende categorieën onderverdeeld wordt:

  • Wireframe/draad modellen. Deze software creëert skeletachtige modellen met lijnen en bogen. Omdat het lijkt dat ze van draden zijn gemaakt en alles op de achtergrond zichtbaar is, worden ze vaak draadmodel modellen genoemd. Ze zijn echter niet meer zo populair als vroeger.
  • Oppervlakte Modellen. In tegenstelling tot de wireframes worden deze modellen vervaardigd door 3D oppervlakken samen te voegen. Omdat er nu niets op de achtergrond meer zichtbaar is, zijn deze oppervlakte modellen behoorlijk realistisch te noemen.
  • Solide modellen. Deze worden als de meest bruikbare CAD modellen beschouwd. Hoewel ze in eerste instantie veel op de oppervlakte modellen lijken, bieden ze net als echte fysieke objecten ook extra eigenschappen. Zoals gewicht, volume en dichtheid. Deze CAD modellen worden vaak als prototypes gebruikt om technische ontwerpen te bestuderen.

Er is een groeiende vraag naar CAD software. Om zo zeer efficiënt, nauwkeurig en binnen een uiterst korte tijd de realisatie van allerlei producten te bereiken. De huidige marktleiders op CAD gebied zijn onder meer AutoCAD, Dassault Systèmes en Altair. Ben jij er nu ook klaar voor om CAD voor jouw project te gebruiken?

Ook interessant ..