Bouwen

Hoe pas je 3D printing toe in de bouwsector

De bouwsector evolueert steeds sneller dankzij 3D printing. Zo heeft het 3D constructie printen (3DCP) in de afgelopen vijf jaar al een flinke inhaalslag gemaakt ten opzichte van andere 3D print toepassingen in andere sectoren. En is één van ‘s werelds belangrijkste industrieën daardoor fundamenteel al behoorlijk aan het veranderen.

3D Concrete printing

Deze 3DCP technologie dekt maximaal zo’n 45 procent van de totale bouwkosten van een standaard woning. Dit komt omdat sommige woning onderdelen nog niet door deze printtechnologie aangepakt kunnen worden. Denk hierbij vooral aan de afwerking, ramen, deuren en verborgen componenten van een gebouw, zoals loodgieterswerk, mechanica en het elektriciteitssysteem.

Het 3D printen kan in de bouwsector gebruikt worden om hele gebouwen te ‘printen’ of om enkel bouwcomponenten te maken. Al dit 3D printen biedt vier belangrijke voordelen: de automatisering, de snelheid, een verbeterde duurzaamheid en een extra grote ontwerpvrijheid. Afhankelijk van de toegepaste printtechniek kan een 3D printer meerdere componenten tegelijk produceren, meerdere print materialen (filament) gebruiken en zelfs allerhande kleuren toepassen.

Meer dan enkel beton printen

De productie van 3D geprint materiaal reikt echter veel verder dan een op beton gebaseerde bouwconstructie. De meeste 3D printers werken enkel met beton en kunststoffen. Maar er kan soms ook met materialen zoals metaal geprint worden. Dit kan dan veelal enkel kosteneffectief gedaan worden, door eerst een mal te gebruiken om het gewenste item te creëren.

Het Nederlandse bedrijf MX3D ontwikkelde echter een eigen industriële robot met een lasapparaat om hier een 3D printer van te maken. Deze bijzondere robot maakt een uniek 6-assig 3D printproces van metalen constructies mogelijk!

De nuttige toepassingen van ABS filament

Een ander materiaal dat bijzonder veel nuttige toepassingen voor in de bouw biedt is ABS. ABS filament is erg handig voor het maken van diverse buizen en hulpstukken. Het is daar perfect voor omdat het niet alleen bijzonder duurzaam is, maar het ook een smeltpunt bij een lage temperatuur heeft en licht van gewicht is. ABS is daarnaast betrouwbaarder dan andere soorten kunststoffen of metalen. Het zal na verloop van tijd niet rotten of verslechteren. Het is bovendien eenvoudiger te installeren en te onderhouden. 

De zekere toekomst van 3D printing in de bouw

Als jij als bouwbedrijf tot nu toe nog geen 3D printtechnologie hebt gebruikt, dan kunnen we jou verklappen dat dit er zeker aankomt. En dat is niet voor niets! Steeds meer mensen en bedrijven gaan deze technologie toepassen en nieuwe werknemers opleiden om deze bouwtechniek te gebruiken. Zo zijn er steeds meer voordelen en hoopvolle vooruitzichten voor het gebruik van 3D printing technologieën in de bouw.

Ook interessant ..